Natuurpunt Zemst
Verwelkom de natuur in je tuin

Verwelkom de natuur in je tuin

Blauw van knoopkruid en korenbloem, roze van wilde marjolein en avondkoekoeksbloem en wit van margriet en koninginnenkruid. De natuur biedt een rijk kleurenpalet aan wilde bloemen. Vele daarvan vind je terug in soortenrijke graslanden. Spijtig genoeg zijn deze laatste een zeldzaamheid, ook in onze omgeving. De wegbermen zijn daarom vaak nog hun laatste toevluchtsoord.


Boost voor biodiversiteit
Maar geen nood, vele van deze wilde bloemen kan je een plek geven in je eigen tuin. Ze zijn vaak even kleurrijk als cultuurvariëteiten. Doordat ze hier van nature voorkomen, zijn ze meestal zelfs minder gevoelig voor ziektes en nuttig voor heel wat dieren. Een natuurvriendelijke tuin is een boost voor de biodiversiteit. Je kan er op ontdekking gaan naar sprinkhanen, egels, roodborstjes, pimpelmeesjes, zweefvliegen, hommels, bijen, wantsen, ... Kortom, een natuurvriendelijke tuin is dubbel genieten.


Aan de slag
Iedereen die een tuin heeft, hoe klein ook, kan iets doen voor de natuur. In grote tuinen kan je natuurlijk meer soorten zien, maar vele kleintjes samen maken ook een groot geheel. Wilde dieren en planten trekken zich namelijk niets aan van eigendomsgrenzen.


Met volgende 5 tips zal je tuin al een stuk natuurvriendelijker worden:
• Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen, ook niet tegen mos, onkruid of insecten.
• Als het kan, maak plaats voor een grote struik of boom.
• Geef naast gecultiveerde planten ook wilde inheemse planten een kans.
• Laat, waar het kan, het gras wat langer groeien.
• Ontdek en geniet van de biodiversiteit in je tuin, deze krijg je gratis.


Water brengt leven
Een tuinvijver, klein of groot, brengt extra leven: libellen, waterjuffers, salamanders, padden, waterkevers en nog veel meer. Heb je ooit al eens merels en mussen een bad zien nemen in je tuin? Een natuurvriendelijke vijver vraagt weinig onderhoud. Wanneer je voldoende ondergedoken waterplanten hebt, blijft het water vanzelf helder. Een pomp of filters zijn niet nodig. Voorwaarde is wel dat er geen vissen in je vijver zitten. Vissen en visvoeder verstoren het evenwicht en maken een pomp en filters noodzakelijk. Bovendien kunnen heel wat wilde waterdieren spijtig genoeg moeilijk samenleven met vissen.


Meer weten
Wil je meer weten over de dieren die je tuin ontdekken, dan is de rijk geïllustreerde ‘tuindierengids’ een aanrader.

Terras
Dotterbloemen
Border
Moeraswederik
Herfstkleuren