activiteiten & foto's

Activiteitenkalender

Mits beperking van het aantal deelnemers en het dragen van een mondmasker

kunnen onze activiteiten weer doorgaan.

Inschijven is verplicht. Dat kan via de link die je hieronder bij elke activiteit vindt.


Intussen zijn we heel blij met de 750 gezinnen die lid zijn van onze afdeling.

Dat toont wel dat al onze inspanningen om de meer dan 110 ha natuurgebied in onze gemeente te beheren, lonen.


We danken jullie daarvoor.

Wij hebben de natuur nodig, maar de natuuur heeft ons ook nodig.


Nodig dus familie en vrienden uit om lid te worden of schenk een lidmaatschap cadeau.

Zaterdag 31 juli - 9 u
Werkgroep natuurstudie - Beheerevaluatie
Kerkplein Weerde (autodelen) - Een verrekijker kan handig zijn.

Inschrijven noodzakelijk (Covid19-Richtlijnen) via deze link


Volop zomer. Bloemen en grassen in volle glorie of al uitgebloeid en zaadvormend. Tijd van sprinkhaan- en krekelconcerten. Poelen boordevol waterleven. Veel om te ontdekken en verwonderd te zijn.


We trekken naar één van onze natuurgebieden en afhankelijk van weersomstandigheden focussen we op één of meerdere soorten.


Een consequente inventarisatie laat toe een goed zicht te krijgen op de evolutie van soorten in onze gebieden. Indien nodig, kunnen we ons beheer aanpassen.


We spreken af op het kerkplein van Weerde en rijden dan naar één van onze natuurgebieden in de buurt.


Zondag 8 augustus - 14 u
Pimpernelwandeling
Hoek van Dorentstraat en de Grimbergsesteenweg. - Wandelschoenen kunnen nodig zijn.

Inschrijven noodzakelijk (Covid19-Richtlijnen) via deze link


De grote pimpernel, het plantje met de bloedrode eivormige bloem, we zijn er fier op, want het is zeldzaam. Het komt in Vlaanderen enkel voor in onze regio en hoog in de Kempen. Daarom koesteren we het en zorgen we ervoor dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn. Want er is meer dan deze plant...


Iedereen kent het verhaal van 'de bloemen en de bijtjes'. In Zemst gaat het verhaal over 'een bloem en een vlindertje'...en nee, ik ga het niet digitaal verklappen! Kom gewoon ter plekke de pimpernel bewonderen en laat je mee op sleeptouw nemen door het verhaal van onze gids.Zaterdag 28 augustus - 9 u
Werkgroep natuurstudie - Beheerevaluatie
Kerkplein Weerde (autodelen) - Een verrekijker kan handig zijn.


Volop zomer. Bloemen en grassen in volle glorie of al uitgebloeid en zaadvormend. Tijd van sprinkhaan- en krekelconcerten. Poelen boordevol waterleven. Veel om te ontdekken en verwonderd te zijn.


We trekken naar één van onze natuurgebieden en afhankelijk van weersomstandigheden focussen we op één of meerdere soorten.


Een consequente inventarisatie laat toe een goed zicht te krijgen op de evolutie van soorten in onze gebieden. Indien nodig, kunnen we ons beheer aanpassen.


We spreken af op het kerkplein van Weerde en rijden dan naar één van onze natuurgebieden in de buurt.


Zondag 12 september - 9 u tot 13 u
Vogelfietstocht langs de Zenne
.Kerkplein Weerde - Een verrekijker kan handig zijn.


Op en langs de Zenne, tussen Weerde en het Zennegat, valt er altijd wel iets te ontdekken. We vertrekken met de fiets aan de kerk van Weerde en zoeken de Zenne op. Fietsend langs het jaagpad gaan we op zoek naar vogels, helemaal tot aan het Zennegat. Af en toe stoppen we om te ontdekken wat er op die plek ronddobbert en rondvliegt.


Aan het Zennegat komen de Zenne, de Leuvense vaart en de Dijle samen. Daar blijven we wat langer stilstaan om het gecontroleerd overstromingsgebied van het Zennegat goed te bekijken.

Wat sneller dan de heentocht keren we terug langs de Zenne naar Weerde.


Totale afstand 26 km. Matig tempo. Maximum 25 deelnemers, dus graag inschrijven.


We spreken af aan de kerk van Weerde.

Cursus Breng de natuur in je tuin
Zaal Ons Huis - Kostersvoetweg 2 - Weerde (gewijzigde locatie)

Herhaling van de cursus van 2019


Vermits deze cursus vorig jaar zeer snel volzet was herhalen we hem nog eens.

Niets leuker dan een tuin vol leven van zingende vogels, vlinders, libellen, bloeiende inheemse planten en zoemende bijen. Maar hoe kan je de tuin natuurvriendelijk inrichten?


Zaterdag 18 september - 14 u - Excursie tuin lesgever

Tijdens deze dag bezoek je de tuin van lesgever Wim Massant. Hier kan je kennis maken met een aantal verschillende tuinideeën voor een natuurvriendelijke tuin. We bekijken een natuurrijke vijver, een hooilandje dat we proberen bloemenrijker te maken, een modern bijenhotel en een akkerbloementuin. Deze tuin is zeker nog niet tip top in orde, maar daar maalt de natuur niet om.


Vrijdag 24 september, 15 en 29 oktober - 19:30 u (gewijzigde datum)

In deze cursus bekijken welke plantensoorten je best kan aanplanten of zaaien, wat je kan doen voor vinders, vogels of bijen, hoe je een natuurvriendelijke vijver aanlegt en nog veel meer. 


De laatste lesdag maken we op papier een tuinproject of tuinplan voor de eigen tuin. We wisselen van gedachten en geven elkaar tips.


Maximum 25 deelnemers. Deelnameprijs: € 25 


Inschrijven via deze link


Zaterdag 2 oktober - 14 u
Appelpluk in Wormelaar
.

Appel- en perenpluk in de weilanden van Wormelaar. De oogst wordt verscheept naar de mobiele fruitpers om geperst te worden. De vaatjes worden te koop aangeboden. De opbrengst van dit lekkere appelsap is voor de vervanging van een aantal van de meer dan honderd jaar oude hoogstamfruitbomen.


Afspraakplaats en tijdstip wordt nog bevestigd.

Zaterdag 16 oktober - 9 u 

Paddenstoelenwandeling
.Kerkplein Weerde


Herfst. De ochtend is net wakker. De dauw ligt nog op het gras of parelt in de spinnenwebben…hét moment om naar het bos te trekken en paddenstoelen te zoeken. We deden al knappe vondsten in onze natuurgebieden. Het weer is bepalend voor een magere of overvloedige ‘oogst’ (we laten de paddenstoelen op hun plekje). Om ze allemaal heel precies te determineren, moet je lang naar school gegaan zijn. Maar gewoon genieten van dit herfstfraais en iets bijleren is voor iedereen weggelegd.


We spreken af op het kerkplein van Weerde en rijden dan naar één van onze natuurgebieden in de buurt

Zaterdag 30 oktober - 8 u
Werkgroep natuurstudie - Trektelling
Kerkplein Weerde - Een verrekijker kan handig zijn.


Vroeg in de ochtend en hopelijk met goed weer speuren we de hemel af naar trekvogels. Eind oktober kunnen we leeuweriken, lijsters en vinkachtigen zien. Sommige van deze trekkers komen bij ons overwinteren maar de meeste beestjes vliegen nog een beetje meer zuidwaarts. Tijdens deze excursie staan we stil op een vast punt. Warm aankleden, ook aan de voeten, is dus de boodschap.


Afspraak aan de kerk van Weerde en vandaar naar het open veld tussen Houtem en Elewijt


Een verrekijker en een stoeltje kunnen handig zijn

Zaterdag 14 november - 14 u 

Herfstwandeling

Kerkplein Weerde (verplaatsing naar bos in omgeving)


Elk seizoen heeft zijn charmes. Wat is er in de herfst leuker dan wandelen door een dikke laag ritselende bladeren, genieten van unieke herfstkleuren en een late bloem ontdekken terwijl je kastanjes raapt? Herfst, het moment waarop paddenstoelen uit de grond schieten, sommige met felle kleuren of opvallende vormen, andere met onweerstaanbare geuren … althans voor insecten! 


Duffel je goed in en laat je bekoren door dit prachtige seizoen. We duimen voor een zon aan een strakblauwe hemel.


Een verrekijker kan handig zijn.

Zaterdag 27 november - 9 u
Werkgroep natuurstudie - Monitoring & Inventarisatie
Kerkplein Weerde (autodelen) - Een verrekijker kan handig zijn.


Tijdens deze natuurstudie-activiteit bezoeken we één of meerdere natuurgebieden die wij beheren. We gaan op zoek naar soorten die iets vertellen over het beheer of die belangrijk zijn om op te volgen.


We spreken af om 9 u aan de kerk van Weerde. Breng gerust verrekijker en loepje mee.Zondag 12 december - 14 u 

Watervogelwandeling

Kerkplein Weerde (verplaatsing naar een plas in de omgeving)


Voor de vogels van het noorden wordt het voedsel in hun broedgebied te schaars. Daarom zakken ze af naar onze contreien of nog zuidelijker. Wil je kennismaken met tafeleendjes en smientjes, met een heuse brilduiker, met futen en meeuwen,… trek dan je dikste jas aan, een dubbel paar sokken en oorwarmers, want we staan regelmatig stil om met verrekijker en telescoop die kleine stipjes in het midden van de plas herkenbaar te maken. Je zal onder de indruk zijn van hun schoonheid en elegantie.


We spreken af aan de kerk van Weerde en trekken (autodelend) naar de plas waarop het meeste waar te nemen is.


Breng gerust je verrekijker mee. Wij zorgen ook voor een aantal telescopen.

Elke donderdag - WerkdagElke donderdag zetten vrijwilligers zich in: takken verslepen, wandelpaden vrijmaken, bossen onderhouden, prikkeldraad trekken, hakhout kappen, scholen begeleiden die komen helpen,...

Geen klus is hen te zwaar of te groot. Ieder naar eigen vermogen en kracht zetten zij zich in een gezellige sfeer in voor onze natuurgebieden. Zin om een frisse neus te halen en gezellig mee te komen helpen? We werken van 9 u tot 14 u.

Neem dan contact op met Marcel De Prins via marcel@natuurpuntzemst.be. Hij houdt je dan telkens op de hoogte waar er de volgende donderdag gewerkt zal worden.

Ook als je niet elke week kan komen helpen ben je, wanneer je wel kan, heel erg welkom. En je bokes meenemen hoeft niet, wij zorgen voor broodjes en een drankje.

Fotogalerij

Klik op de foto hieronder om naar het album te gaan