activiteiten & foto's

Activiteitenkalender

Vrijdag 9 oktober - 19.30 u
Cursus breng natuur in je tuin 3 -Lesavond
Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst

Wat hebben wilde bijen, vlinders, vogels en andere dieren zoals egels nodig om een tuin als leefgebied te gebruiken.

Met kleine aanpassingen in je tuin kan er al grote winst geboekt worden. ..

Zondag 11 oktober - 14 u
Paddenstoelenwandeling
Kerkplein Weerde - autodelen

Herfst. De ochtend is net wakker. De dauw ligt nog op het gras of parelt in de spinnenwebben…hét moment om naar het bos te trekken en paddenstoelen te zoeken. We deden al knappe vondsten in onze natuurgebieden. Het weer is bepalend voor een magere of overvloedige ‘oogst’ (we laten de paddenstoelen op hun plekje). Om ze allemaal heel precies te determineren, moet je lang naar school gegaan zijn. Maar gewoon genieten van dit herfstfraais en iets bijleren is voor iedereen weggelegd.

Zaterdag 31 oktober - 8 u
Werkgroep Natuurstudie - Trektelling
Kerkplein Weerde - Verrekijker & vouwstoeltje meebrengen

Vroeg in de ochtend en hopelijk met goed weer speuren we de hemel af naar trekvogels. Eind oktober kunnen we leeuweriken, lijsters en vinkachtigen zien. Sommige van deze trekkers komen bij ons overwinteren maar de meeste beestjes vliegen nog een beetje meer zuidwaarts. Tijdens deze excursie staan we stil op een vast punt. Warm aankleden, ook aan de voeten, is dus de boodschap.

Afspraak aan de kerk van Weerde en vandaar naar het open veld tussen Houtem en Elewijt

Vrijdag 13 november - 19.30 u
Cursus breng natuur in je tuin 4 - Lesavond 

Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst

De laatste lesdag maken we op papier een tuinproject of tuinplan voor de eigen tuin. We wisselen van gedachten en geven elkaar tips.

Zondag 15 november - 14 u
Herfstwandeling
Kerkplein Weerde -autodelen

Elk seizoen heeft zijn charmes. Wat is er in de herfst leuker dan wandelen door een dikke laag ritselende bladeren, genieten van unieke herfstkleuren en een late bloem ontdekken terwijl je kastanjes raapt? Herfst, het moment waarop paddenstoelen uit de grond schieten, sommige met felle kleuren of opvallende vormen, andere met onweerstaanbare geuren … althans voor insecten! 

Duffel je goed in en laat je bekoren door dit prachtige seizoen. We duimen voor een zon aan een strakblauwe hemel.

Zaterdag 28 november - 9 u
Werkgroep Natuurstudie Monitoring en Evaluatie
Kerkplein Weerde - autodelen

Tijdens deze natuurstudie-activiteit bezoeken we één of meerdere natuurgebieden die wij beheren. We gaan op zoek naar soorten die iets vertellen over het beheer of die belangrijk zijn om op te volgen.

Zondag 13 december - 14 u
Watervogelwandeling
Kerkplein Weerde - Verrekijker meebrengen

Onze regio is rijk aan water en in de winter komen hier vele watervogels voor. Grote aantal en eenden zoals slobeend, krakeend, kuifeend en tafeleend. Wie weet zien we een zeldzamere soort zoals de brilduiker. Maar dan moet het koud genoeg zijn in het noorden zodat deze tot bij ons komen. We spreken af aan de kerk van Weerde om samen naar een plas te rijden waar veel te zien is. We brengen zeker telescopen mee zodat iedereen de soorten goed kan zien. Watervogels zijn ideale soorten voor wie eens wil kennismaken met vogelkijken.

We spreken af aan de kerk van Weerde en trekken autodelend naar de plas waarop het meeste waar te nemen is.

Breng gerust je verrekijker mee. Wij zorgen ook voor een aantal telescopen.

Elke donderdag - Werkdag

 

Niet telkens opgenomen in dit overzicht, maar wel een vaste wekelijkse afspraak. Elke donderdag zetten vrijwilligers zich in: takken verslepen, wandelpaden vrijmaken, bossen onderhouden, prikkeldraad trekken, hakhout kappen, scholen begeleiden die komen helpen,...

Geen klus is hen te zwaar of te groot. Ieder naar eigen vermogen en kracht zetten zij zich in een gezellige sfeer in voor onze natuurgebieden. Zin om een frisse neus te halen en gezellig mee te komen helpen? We werken van 9 u tot 14 u.

Neem dan contact op met Marcel De Prins via marcel@natuurpuntzemst.be. Hij houdt je dan telkens op de hoogte waar er de volgende donderdag gewerkt zal worden.

Ook als je niet elke week kan komen helpen ben je, wanneer je wel kan, heel erg welkom. En je bokes meenemen hoeft niet, wij zorgen voor broodjes en een drankje.

Fotogalerij

Klik op de foto hieronder om naar het album te gaan

info nodig: mail naar info@natuurpuntzemst.be