activiteiten & foto's

Activiteitenkalender

Zondag 19 januari - 14 u

Watervogelwandeling

Kerkplein Weerde - Verrekijker meebrengen - (verplaatsing naar een gebied in de omgeving)

Onze regio is rijk aan water en in de winter komen hier vele watervogels voor. Grote aantal en eenden zoals slobeend, krakeend, kuifeend en tafeleend. Wie weet zien we een zeldzamere soort zoals de brilduiker. Maar dan moet het koud genoeg zijn in het noorden zodat deze tot bij ons komen. We spreken af aan de kerk van Weerde om samen naar een plas te rijden waar veel te zien is. We brengen zeker telescopen mee zodat iedereen de soorten goed kan zien. Watervogels zijn ideale soorten voor wie eens wil kennismaken met vogelkijken.

We spreken af aan de kerk van Weerde en trekken autodelend naar de plas waarop het meeste waar te nemen is.

Breng gerust je verrekijker mee. Wij zorgen ook voor een aantal telescopen.

Zaterdag 25 januari - 9 u 

Op zoek naar de eitjes van de sleedoornpage

Kerkplein Weerde - Loepje meebrengen - (verplaatsing naar een gebied in de omgeving)

Samen de natuur intrekken om te bestuderen, te leren en te genieten. Op deze winterse zaterdag hopen we op een mooi zonnetje zodat de kleine witte eitjes van de sleedoornpage goed zichtbaar zijn. Het zoeken naar de eitjes is een goede methode om vast te stellen of deze vlindersoort aanwezig is in een gebied. De volwassen vlinder krijg je namelijk maar moeilijk te zien.

Je vindt de eitjes op twijgen van sleedoorn. Daarvoor moet je voornamelijk op naar het zuiden gerichte struiken zoeken en meestal op twee- of driejarig hout. Het wijfje legt maar heel weinig eitjes, gemiddeld vijf per dag, dus het is wel zoeken geblazen.

Iedereen die wil mee zoeken is welkom.

Zaterdag 8 februari - 18 u
Algemene Vergadering
Ons Huis - Kostersvoetweg 2, Weerde

Naar jaarlijkse traditie presenteren we jullie tijdens de algemene vergadering een overzicht van het vorige jaar. We bekijken ook de kalender voor het nieuwe jaar. De huidige bestuursleden worden in hun functie bevestigd en we verwelkomen de nieuwe bestuursleden.

Het is ook jouw kans om je inspiratie, creativiteit, energie, ... los te laten op Natuurpunt Zemst. Dat kan met een functie bij het bestuur maar evengoed door al eens te komen kennismaken met de werkploeg of je vlotste pen te komen voorstellen of ...

Als je graag deel uitmaakt van het bestuur kan je vooraf contact opnemen met Mark Vermeulen (info@natuurpuntzemst.be) of ons aanspreken de avond zelf.

De algemene vergadering gaat door van 18 u tot 19 u 

Zaterdag 8 februari - 19 u 

Ledenavond met buffet

Ons Huis -Kostersvoetweg 2 Weerde - Inschrijven via deze link € 20 voor het buffet

Na de algemene vergadering is het tijd voor de ledenavond. Na een aperitiefje schuiven we gezellig aan tafel en eenmaal de innerlijke mens is versterkt, is het tijd voor ontspanning. Kortom een gezellige avond onder natuurvrienden.

We vragen een bijdrage van € 20 voor het buffet.

Graag inschrijven vóór 2 februari via info@natuurpuntzemst.be of via deze link

Vrijdag 21 februari - 19.30 u

Cursus - Vogels kijken voor beginners - Lesavond
Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst - Inschrijven via deze link € 25 voor de reeks van 4

  

Vogels zijn uitzonderlijke en prachtige wezens, holle beenderen, een snavel en dus geen tanden, veren en vaak prachtige kleuren. Maar bovenal zijn ze de beste vliegers van het dierenrijk. Maar hoe kan je deze prachtige dieren leren kennen? Gelukkig verstoppen de meeste vogels zich niet zoals vele zoogdieren. Met een goede verrekijker en wat oefening kan je genieten van heel wat soorten.

In deze cursus leer je de basis van vogels kijken en herkennen.

Deze cursus van 2 avondlessen en 2 excursies kost € 25. Inschrijven doe je via via deze link

Tijdens de eerste les leer je waar je in Zemst best vogels gaat kijken en welk materiaal je kan gebruiken om vogels op naam te brengen. Ook leer je een aantal watervogelsoorten van onze regio kennen.

Vrijdag 28 februari - 19.30 u

Cursus - Vogels kijken voor beginners - Lesavond
Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst - Inschrijven via deze link € 25 voor de reeks van 4

De tweede les leer je welke zangvogelsoorten en andere soorten, zoals spechten, regelmatig gezien worden in regio Zemst. Deze soorten vormen een goede basis om zelf aan de slag te gaan en zo meer en meer soorten te leren kennen.

Zaterdag 29 februari - 9 u

Cursus - Vogels kijken voor beginners - Excursie
Kerkplein Weerde (autodelen) - Verrekijker meebrengen

De eerste zangvogels zingen en hopelijk zijn er nog wat watervogels te spotten. Misschien al een specht die roffelt. Daar gaan we naar op zoek tijdens deze eerste excursie van de cursus. We leren met onze verrekijker werken en kijken door een telescoop om de watervogels goed te zien.

Zaterdag 21 maart - 9 u

Cursus - Vogels kijken voor beginners - Excursie
Kerkplein Weerde (autodelen) - Verrekijker meebrengen

Maart is de maand waarop spechten, maar ook andere bosbewoners, vaak actief zijn. Op zoek naar bosvogels leer je de verrekijker nog beter gebruiken. Spechten, mezen en andere zangvogels staan op het menu.
Wie weet leer je ook al de eerste vogels op geluid te herkennen.

Zaterdag 28 maart - 9 u

Werkgroep Natuurstudie - Op zoek lentebloeiers
Kerkplein Weerde (autodelen)

In een kleine groep de natuur actief ontdekken, bestuderen en determineren. 

De lente is juist begonnen, de vogels beginnen terug te zingen en de eerste lentebloeiers laten hun kleurenpracht zien. Oren en ogen open dus om te kijken en te luisteren naar de eerste lentepracht. 

We spreken af op het kerkplein van Weerde en rijden dan naar één van onze natuurgebieden in de buurt.

Een verrekijker kan handig zijn

Zondag 29 maart - 9.45 u

Kinderactiviteit rond amfibieën
Kinderen tussen 6 en 10 jaar - Graag inschrijven: info@natuurpuntzemst.be
Parking Zwembad Hofstade

Glibberig glad of griezelig wrattig, snel springend of lopend of wat trager hobbelend, een vuist groot of een pinkje lang....rarara wie zijn wij ? Je bent ons vast al tegengekomen : op een voorjaarsavond, wanneer we de weg oversteken, onder een steen of een stapel hout, kwakend in de vijver, ... Kikkers, padden en salamanders, het zijn boeiende beestjes.

Wil je ze graag spelenderwijs beter leren kennen op de plekjes waar ze wonen? Ben je tussen 6 en 10 jaar en een vroege vogel ( start zomeruur ! ), dan heeft Glenn Deliège een leuk spel voor jou. We doen dit spel met maximum 20 kinderen, dus schrijf je gauw in! We trekken door het Vriezenbroek, zorg zeker voor laarzen of stevige schoenen.

Voor de ouders zorgen we intussen voor een geleide wandeling door het Vriezenbroek.

De activiteit is gratis, maar de kinderen inschrijven, via deze link, is noodzakelijk.

Zaterdag 18 april - 7 u

Werkgroep Natuurstudie - Zangvogelinventarisatie
Parking Zwembad Hofstade - Verrekijker meebrengen

Ben jij een vroege vogel en sta je galant om 6 u op ? Fantastisch, dan mag een dauwtrip door het Vriezenbroek om 7 uur voor jou geen probleem zijn. Dat is het voor de echte gevederden ook niet ! Merel, zanglijster, groene specht,....op zoek naar pieren, slakken en mieren, mag je tot de grastrippers rekenen. Maar voor het echte doel van deze ochtend moeten we ons hogerop wenden. Verscholen tussen takken en bladeren, bakenen ze enthousiast zingend hun territorium af of lokken ze een vrouwtje in hun tent/nest. Tjiftjaf, zwartkop, koekoek, ...veel trekvogels zijn aangekomen. Het orkest is bijna compleet! De dappere blijvers zoals het winterkoninkje en het roodborstje hebben uiteraard ook iets te vertellen! Wees gerust, de vogelkenners loodsen de nog-niet-kenners er bekwaam en aangenaam doorheen.

Een verrekijker en waterdicht schoeisel, altijd een meerwaarde.

Vrijdag 24 april - 18:45 u

Bosuilringen in het Steentjesbos
Kerkplein Weerde (autodelen) 

Uilen maken zelf geen nest. Voor de meeste soorten volstaat een holte in een boom. Aangezien voor veel dieren de leefwereld verkleind is of versnipperd geraakt - door menselijk toedoen - vinden ze minder makkelijk een geschikt plekje. Daarom is het waardevol dat de mens nestkasten aanbiedt, ter compensatie. Tweejaarlijks volgen we op wat er in die kasten gebeurt. Andere bewoners, zoals duiven, doen al eens hun intree in dit gezellige, kant-en-klare huis. We duimen voor meerdere, gezonde bosuilenbaby's. Een handige klimmer van NP haalt hen uit de kast en op de begane grond worden de jongen gemeten, gewogen en geringd. Zo kan iedereen alles goed zien. De ringers zijn niet alleen handig, ze weten ook het antwoord op elke vogelvraag. Deze ervaring wordt dus leuk en boeiend tegelijk!

We vertrekken aan de kerk van Weerde en rijden autodelend naar de locatie van de nestkasten.

Zaterdag 9 mei - 5 u

Nachtegalenwandeling met ontbijt
05:00 Kerk Weerde - Een verrekijker en muggenstick kunnen nuttig zijn
€ 5 voor het ontbijt - Inschrijven via deze link

Meimaand in vogelland, in muziektermen kunnen we het bondig omschrijven : tutti en fortissimo ! Vergelijkbaar met de apotheose van Ravels Bolero. Ofschoon ze allemaal het beste van zichzelf geven, springt /of zingt er eentje met kop en schouders bovenuit : de nachtegaal. Zijn zang is ronduit virtuoos en eindeloos gevarieerd. Vier uur 's ochtends : de weg naar een solocarrière ligt voor hem open!

De krakken onder de vogelaars leiden onze lekenoren feilloos naar de verschillende zangposten van deze acrobaat-zanger. Maar even goed kunnen we begroet worden door de Cetti's zanger, de blauwborst of de kleine karekiet ...

Van wandelen en luisteren krijgt een mens honger. Laat het krakend verse ontbijt jullie smaken en geniet van deze onvergetelijke ochtend.

Zaterdag 30 mei - 9 u
Werkgroep Natuurstudie - Grasland Inventarisatie
Kerkplein Weerde (autodelen) 

Natuurpunt Zemst heeft verschillende biotopen in beheer. Het grasland is er één van. Zelden ziet het grasland groen in de late lente of de zomer, wegens een gele, witte of lila zee aan bloeiende planten. Een echte natuurpunter wil uiteraard exact weten welke planten naast zijn stapschoenen groeien. De aan- of afwezigheid is bepalend voor waar we al staan in ons beheer. Inventarisatie kan ons onverwachts superblij maken of kan een aanwijzing zijn om het beheer bij te sturen.

Zondag 7 juni - 14 u

Historische wandeling Wormelaar
Kapel O.L.V.Kleine Linde, Meerweg Zemst

We gaan op pad voor een historische wandeling in Wormelaar langs gerestaureerde monumenten, vergane glories en ruïnes en waardevolle, oude landschappen. Onderweg vertellen we verhalen over de boeiende geschiedenis van het gebied en oude mythes en vertellingen uit de streek.

We kijken naar de gerestaureerde ‘fazantenkooi’, de kapel van ‘Onze-Lieve-Vrouw van de 7 Smarten’ en de ruïnes van het ‘Hof ter singelen’. Uiteraard laten we jullie ook vele historische landschappen zien zoals de hoogstamboomgaard, de holle weg en de kastanjedreef én houden we halt bij natuurparels zoals de lindestoof en de trouwboom.

Zaterdag 13 juni - 9 u
Werkgroep Natuurstudie - Grasland Inventarisatie
Kerkplein Weerde (autodelen) 

Natuurpunt Zemst heeft verschillende biotopen in beheer. Het grasland is er één van. Zelden ziet het grasland groen in de late lente of de zomer, wegens een gele, witte of lila zee aan bloeiende planten. Een echte natuurpunter wil uiteraard exact weten welke planten naast zijn stapschoenen groeien. De aan- of afwezigheid is bepalend voor waar we al staan in ons beheer. Inventarisatie kan ons onverwachts superblij maken of kan een aanwijzing zijn om het beheer bij te sturen.

Zondag 28 juni - 14 u
Torfbroekwandeling
Kerkplein Weerde, autodelend naar het Torfbroek

Torfbroek is een kleine parel binnen De Groene Vallei, een groot en divers gebied dat een oase vormt tussen de drukte van de steden Leuven, Mechelen en Brussel. Als kalkrijk laagveen biedt Torfbroek groeikansen aan talloze orchideeën. Juni is de maand bij uitstek om deze bijzondere planten in vol ornaat te bewonderen. Kom mee en geniet van dit unieke aanbod.

We rijden autodelend, met vertrek aan de kerk van Weerde

Zondag 21 juni - 14 u

Waterdiertjes zoeken
Weerdse visvijver, Parking Galgenberg, Voetbalveld

Wie schaatst er over het water in putteke zomer? Wie kan zwemmen en vliegen en is helemaal geen eend? Welke mossel zal nooit op je bord komen? En welke juffer heeft geen kast vol schattige jurkjes, maar draagt haar zelfgemaakte kleerkast als jurk? Je komt het allemaal te weten als je mee komt zoeken naar waterdiertjes met schepnetten, loepenpotjes en zoekkaarten.

Wij zorgen voor het nodige materiaal maar je mag zeker ook schep- en zoekmateriaal meebrengen. Watersandalen of laarzen zijn het comfortabelste. 

25.07 Zaterdag
Werkgroep Natuurstudie - Beheerevaluatie
09:00 Kerk Weerde 

Vrijdag 10 juli - 21.30 u

Werkgroep Natuurstudie - Op zoek naar nachtvlinders
Kerkplein Weerde, autodelen


02.08 Zondag
Pimpernelwandeling
14:00 Hoek Dorentstraaat-Grimbergsesteenweg

De grote pimpernel is een mooi maar vooral erg zeldzaam bloemetje: in België is het enkel in de Noorderkempen en in onze regio te vinden dus we zijn er dan ook erg trots op! Op onze pimpernelwandeling in de Dorent in Eppegem vertellen we jullie het boeiende verhaal van de grote pimpernel en de driehoeksrelatie met het ‘pimpernelblauwtje’, een vlinder die deze bloem nodig heeft en de mier, die op haar beurt verzot is op deze vlinder.

In de Dorent werden de voorbije maanden ingrijpende werken uitgevoerd in het kader van het Sigmaplan. Bedoeling is het gebied in te richten voor natuurontwikkeling, met de nadruk op de ontwikkeling van grote pimpernel en kamsalamander.

Daarvoor werden delen geplagd en meanders werden uitgediept. Het aanschijn van de Dorent werd hierdoor grondig gewijzigd. Uiteraard volgen we met belangstelling de ontwikkeling van de natuurwaarden in de Dorent.

Natuurlijk gaan we op de wandeling ook niet voorbij aan de andere bloemenpracht!

22.08 Zaterdag
Avondwandeling Vriezenbroek
19:30 Parking zwembad/sporthal Hofstade

29.08 Zaterdag
Werkgroep Natuurstudie - Beheerevaluatie
09:00 Kerk Weerde

11.09 Vrijdag
Muizen en vleermuizenwandeling
20:00 Kerk Weerde
€ 5 volwassenen / kinderen gratis
Graag inschrijven: info@natuurpuntzemst.be

18.09 Vrijdag
Cursus breng natuur in je tuin 1
Lesavond
19:30 Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst
€ 25 voor de reeks van 4 lessen
Graag inschrijven: info@natuurpuntzemst.be

26.09 Zaterdag
Cursus breng natuur in je tuin 2
Excursie
14:00 Damstraat 86, Weerde

09.10 Vrijdag
Cursus breng natuur in je tuin 3
Lesavond
19:30 Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst

11.10 Zondag
Paddenstoelenwandeling
14:00 Kerk Weerde

31.10 Zaterdag
Werkgroep Natuurstudie - Trektelling
08:00 Kerk Weerde - Verrekijker meebrengen

13.11 Vrijdag
Cursus breng natuur in je tuin 4
Lesavond
19:30 Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst

15.11 Zondag
Herfstwandeling
14:00 Kerk Weerde

28.11 Zaterdag
Werkgroep Natuurstudie Monitoring en Evaluatie
09:00 Kerk Weerde

13.12 Zondag
Watervogelwandeling
14:00 Kerk Weerde - Verrekijker meebrengen

Elke donderdag - Werkdag

 

Niet telkens opgenomen in dit overzicht, maar wel een vaste wekelijkse afspraak. Elke donderdag zetten vrijwilligers zich in: takken verslepen, wandelpaden vrijmaken, bossen onderhouden, prikkeldraad trekken, hakhout kappen, scholen begeleiden die komen helpen,...

Geen klus is hen te zwaar of te groot. Ieder naar eigen vermogen en kracht zetten zij zich in een gezellige sfeer in voor onze natuurgebieden. Zin om een frisse neus te halen en gezellig mee te komen helpen? We werken van 9 u tot 14 u.

Neem dan contact op met Marcel De Prins via marcel@natuurpuntzemst.be. Hij houdt je dan telkens op de hoogte waar er de volgende donderdag gewerkt zal worden.

Ook als je niet elke week kan komen helpen ben je, wanneer je wel kan, heel erg welkom. En je bokes meenemen hoeft niet, wij zorgen voor broodjes en een drankje.

Fotogalerij

Klik op de foto hieronder om naar het album te gaan

info nodig: mail naar info@natuurpuntzemst.be