Natuurpunt Zemst
activiteiten

Activiteitenkalender

Graag inschijven. Dat kan via de link die je hieronder bij elke activiteit vindt.


Intussen zijn we heel blij met de 750 gezinnen die lid zijn van onze afdeling.

Dat toont wel dat al onze inspanningen om de meer dan 115 ha natuurgebied in onze gemeente te beheren, lonen.


We danken jullie daarvoor.

Wij hebben de natuur nodig, maar de natuuur heeft ons ook nodig.


Nodig dus familie en vrienden uit om lid te worden of schenk een lidmaatschap cadeau.

Zondag 11 juni - 14 u

“Alledaags is ook bijzonder”-wandeling

ANB parking, Dorentstraat 5, Eppegem


Het roodborstje, de paardenbloem, het lieveheersbeestje of de brandnetel. Zo alledaags en veelvoorkomend dat iedereen ze wel kent en herkent en dat je ze misschien straal voorbij loopt.


Maar wat weet je écht over sommige planten, dieren en insecten die je zowat dagelijks overal om je heen ziet? Wist je dat bij het roodborstje zowel mannetje als vrouwtje zingen en dat het bovendien echte vechtersbazen zijn of dat de hoofdbloem van de paardenbloem bestaat uit honderden andere kleine bloempjes?


Op deze wandeling ontdek je dat alledaagse dingen in onze natuur ook heel bijzondere en verrassende eigenschappen hebben. Kom mee en laat je verwonderen.


Gidsen: Else & Sandra


Inschrijven via deze link


Zondag 18 juni - 9 u

Natuurstudie werkgroep - Graslandinventarisatie

Locatie wordt nog meegedeeld


Natuurpunt Zemst beheert niet alleen mooie bossen maar ook enkele waardevolle graslanden die heel wat soorten grassen en kruiden bevatten. We gaan met enkele specialisten de soortenrijkdom in onze graslanden bestuderen en inventariseren. Dankzij deze jaarlijkse opvolging komen we te weten hoe onze gebieden zich ontwikkelen, welke soorten het goed – of minder goed- doen en of we ons beheer misschien moeten bijsturen.


We spreken af op het kerkplein van Weerde en rijden dan naar één van onze natuurgebieden.


Een verrekijker kan handig zijn.


Gidsen: Wim & Mark


Inschrijven via deze link


Zondag 16 juli - 9 tot 13 u

Landschapsfietstocht Zennevallei

ANB-parking, Dorentstraat 5, Eppegem 


Langs de dorpen, van het Dorent natuurgebied in Eppegem tot het Zennegat, meandert de Zenne prachtig door het landschap. De ligging aan het water speelde een grote rol bij het ontstaan en groeien van die Zennedorpen en aangrenzende landschappen.


Tijdens de tocht krijgen we zicht op weiden, hooilanden, akkers, beemden en bomenrijen ... , landschapselementen die bijdragen tot de instandhouding van de aanwezige fauna, flora en ... biodiversiteit.


Parallel verrijken we onze kennis over het rijke natuurlijk en historisch erfgoed in de Zennevallei.


Een zalige zomerfietstocht (ongeveer 30 km) en een interessante voormiddag is verzekerd. 


Gidsen: Eugeen, Théo & Kris


Inschrijven via deze link


Zaterdag 5 augustus - 21:30 u

Nachtvlinderactiviteit

ANB-parking, Dorentstraat 5, Eppegem 


Met licht, witte lakens en lekkere hapjes lokken we alle nachtvlinders uit de buurt tot bij ons, zodat we ze goed kunnen bekijken en determineren. Daarna mogen deze pareltjes opnieuw wegfladderen. Ze vertellen ons heel veel over onze gebieden en zijn vaak wonderlijk mooi.


We verzamelen op de ANB-parking en trekken naar de plek waar de lampen en de lakens opgesteld staan. Erwin en Francis vertellen ons honderduit over de vangsten.


Deze activiteit is ook leuk voor kinderen. Het einduur kies je zelf.


Indien je zeer aantrekkelijk bent voor andere kleine beestjes, zorg dan dat je armen en benen volledig bedekt zijn en smeer je eventueel in.


Gidsen: Erwin & Francis


Inschrijven via deze link


Zaterdag 13 augustus - 14 u

Pimpernelwandeling in de Dorent

ANB-parking, Dorentstraat 5, Eppegem 


De grote pimpernel, het plantje met de bloedrode eivormige bloem, we zijn er fier op, want het is zeldzaam. Het komt in Vlaanderen enkel voor in onze regio en hoog in de Kempen. Daarom koesteren we het en zorgen we ervoor dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn. Want er is meer dan deze plant...


Iedereen kent het verhaal van 'de bloemen en de bijtjes'. In Zemst gaat het verhaal over 'een bloem en een vlindertje'...en nee, ik ga het niet digitaal verklappen! Kom gewoon ter plekke de pimpernel bewonderen en laat je mee op sleeptouw nemen door het verhaal van onze gids.


Gidsen: Véronique & Sara


Inschrijven via deze link


Zaterdag 23 september - 14 u

Sporenwandeling in Kollinten

Parking Waterzuivering Aquafin, Humbeeksebaan 115,  Zemst-Laar


Samen speuren we naar sporen in het Kollintenbos in Zemst-Laar. Wat we op ons wandelpad tegenkomen, waarnemen, opmerken, ruiken, horen,.. nemen we graag even onder de loep. Neem gerust een loepje of vergrootglas mee. Ook een verrekijker is handig, want we speuren eveneens hoog in de bomen of in de lucht.


Het Kollinten bos ligt in een drassig gebied, zeker wanneer het dagen voor de wandeling heeft geregend draag je best laarzen.


Gidsen: Joke & Véronique 


Inschrijven via deze link


Cursus paddenstoelen voor beginners

Lesavond maandag van 19:30 tot 22:30
Zaal Ons Huis,Kostervoetweg 2, Weerde
Excursies zaterdag van 09:00 tot 12:00

Maandag 2 oktober - Les

Zaterdag 7 oktober - Excursie Steentjesbos

Zaterdag 21 oktober - Excursie Dalemansbos


Elke herfst worden we weer verrast door een overvloed aan paddenstoelen. Er zijn zoveel soorten en ze lijken dan ook nog zo goed op elkaar. Als beginneling is het bijna onmogelijk om alleen je weg te vinden in deze moeilijke materie. Met deze cursus willen we je begeleiden in de eerste stappen in het verkennen van deze boeiende wereld!


Tijdens de lesavond duiken we de wondere wereld van de zwammen in. Vreemde namen als Amaniet, Elfenschermpje, Mycena, Vezelkop en Hanenkam onthullen hun geheim. Bouw, leefwijze, voortplanting en giftigheid komen in de cursus aan bod.


We maken een tocht doorheen een groot aantal groepen zwammen die onze natuur rijk is. Bovendien krijg je een leidraad die je wegwijs maakt in de enorme zwammendiversiteit en leer je veel voorkomende soorten herkennen.


Voor de deelname aan de cursus vragen we € 25


Lesgever: David


Inschrijven via deze link


Zaterdag 28 oktober - 9 u

Natuurstudiewerkgroep - Op zoek naar paddenstoelen

Parking Steentjesbos - Aarschotsebaan 81, Schiplaken


Herfst. De ochtend is net wakker. De dauw ligt nog op het gras of parelt in de spinnenwebben…hét moment om naar het bos te trekken en paddenstoelen te zoeken. We deden al knappe vondsten in onze natuurgebieden.


Het weer is bepalend voor een magere of overvloedige ‘oogst’ (we laten de paddenstoelen op hun plekje). Om ze allemaal heel precies te determineren, moet je lang naar school gegaan zijn. Maar gewoon genieten van dit herfstfraais en iets bijleren is voor iedereen weggelegd.


Een loepje kan handig zijn.


Gids: David


Inschrijven via deze link


Zondag 29 oktober - 14 u

Het griezelt in Dorent!

ANB-parking, Dorentstraat 5, Eppegem


In de sfeer van Halloween bekijken we de natuur vanuit een duister aspect.


Leeft hier effectief een waterdraak!? Schuilen de vleermuizen in de spleten van knotwilgen?

Huiver jij ook van de roep van de talrijke kraaien? Voel je de spinnen nu al op je weelderige haardos of kale knikker kruipen? Misschien geraak je ook geprikt door de sleedoorn, of blijft de klit aan je kleren hangen…


Niet te veel schrik gekregen? Dan ben je klaar om met Eugeen & Véronique op pad te gaan.

We trachten voor het donker terug te zijn, want dan wordt het pas echt té griezelig…


Gidsen: Eugeen & Véronique


Inschrijven via deze link


Zondag 19 november - 14 u

Herfst in Wormelaar

Kapel OLV Kleine Linde, Lindestraat & Graaf de Bailletstraat, 1980 Weerde


Elk seizoen heeft zijn charmes.Wat is er in de herfst leuker dan wandelen door een dikke laag ritselende bladeren, genieten van unieke herfstkleuren en een late bloem ontdekken terwijl je kastanjes raapt?


Herfst, het moment waarop paddenstoelen uit de grond schieten, sommige met felle kleuren of opvallende vormen, andere met onweerstaanbare geuren … althans voor insecten!


Duffel je goed in en laat je bekoren door dit prachtige seizoen.We duimen voor een zon aan een strakblauwe hemel.


Gidsen: Théo & Eugeen


Inschrijven via deze linkZaterdag 16 december - 8 u tot 19 u

Watervogelexcursie naar Zeeland

Kerkplein Weerde, Dorpsstraat, Weerde -  Carpooling


In de winter kan je heel wat watervogels en steltlopers zien in Zeeland. Brilduikers, nonnetjes, middelste zaagbekken, in de verte een aantal duikers en nog veel meer. Hopelijk zien we heel wat van deze prachtige vogels. Kleed je goed aan want er is veel wind in Zeeland en in de winter kan het er erg koud zijn.   


Tijdens deze autotocht bezoeken we verschillende plaatsen in Zeeland om naar watervogels en steltlopers te kijken. We maken telkens korte stops en rijden dan naar een volgende plek. Breng je lunchpakket en drank mee want we zijn een hele dag onderweg op het terrein.


We vertrekken om 8 u stipt aan de kerk van Weerde en carpoolen om met zo weinig mogelijk auto’s te rijden. 


Een verrekijker kan nuttig zijn. Wij zorgen ook voor een paar telescopen.


Gidsen: Wim & Francis


Inschrijven via deze link


Elke donderdag - WerkdagElke donderdag zetten vrijwilligers zich in: takken verslepen, wandelpaden vrijmaken, bossen onderhouden, prikkeldraad trekken, hakhout kappen, scholen begeleiden die komen helpen,...

Geen klus is hen te zwaar of te groot. Ieder naar eigen vermogen en kracht zetten zij zich in een gezellige sfeer in voor onze natuurgebieden. Zin om een frisse neus te halen en gezellig mee te komen helpen? We werken van 9 u tot 14 u.

Neem dan contact op met Marcel De Prins via marcel@natuurpuntzemst.be. Hij houdt je dan telkens op de hoogte waar er de volgende donderdag gewerkt zal worden.

Ook als je niet elke week kan komen helpen ben je, wanneer je wel kan, heel erg welkom. En je bokes meenemen hoeft niet, wij zorgen voor broodjes.