activiteiten&foto's

Activiteitenkalender

.

 

 

Vrijdag 7 september - 20 u

WANDELING MUIZEN EN VLEERMUIZEN

Kerk Weerde

 

Natuurpunters gaan wandelen op de niet-standaard momenten van de dag. We gaan dan ook op zoek naar beestjes, die je niet ‘gewoon’ tegenkomt. In juli vonden we nachtvlinders, in september volgen we het pad en het geluid van muizen en vleermuizen.

 

Dikharige muizen, muizen met spitse snuitjes, muizen met grote oren en lange staarten, … we hopen dat ze zich laten verleiden door de pindakaas in onze lokvallen. We laten ze uiteraard weer vrij!

 

Zwarte, snelle schimmen in het donker… het zijn vleermuizen op jacht naar nachtvlinders, spinnen en…muggen! Hoera, lang leve de vleermuizen. Zij ‘zien met hun oren’ dankzij echolocatie. Is dit codetaal voor jou? Onze gids met zijn ‘batdetector’ zal ze met veel plezier ontrafelen. Elke soort vleermuis spreekt immers haar eigen bat-taal. Kom mee luisteren en genieten van een spannende tocht door het duister.

 

We komen samen om 20 u aan de kerk van Weerde. Vandaar rijden we auto-delend verder.

 

Zaterdag 29 september - 9 u

Werkgroep Natuurstudie OP ZOEK NAAR PADDENSTOELEN

Kerk Weerde - Verrekijker en loepje meebrengen

 

Herfst. De ochtend is net wakker. De dauw ligt nog op het gras of parelt in de spinnenwebben…hét moment om naar het bos te trekken en paddenstoelen te zoeken. We deden al knappe vondsten in onze natuurgebieden. Het weer is bepalend voor een magere of overvloedige ‘oogst’ (we laten de paddenstoelen op hun plekje). Om ze allemaal heel precies te determineren, moet je lang naar school gegaan zijn. Maar gewoon genieten van dit herfstfraais en iets bijleren is voor iedereen weggelegd.

 

 

Zondag 7 oktober - 14 u

Landschapswandeling

Kerk Weerde

 

In het begin van de herfst genieten we samen van een goede landschapswandeling in de omgeving van Zemst. Hopend op een nazomers zonnetje gaan we genieten van paddenstoelen en vruchten, staan we stil bij de laatste bloemen van het jaar en kijken we uit naar trekvogels die op weg zijn naar het zuiden.

 

 

Zaterdag 20 oktober

Nacht van de duisternis

 

In Vlaanderen is er veel lichtvervuiling. Ook bij ons in Zemst is het moeilijk plekjes te vinden waar het nog echt donker is tijdens de nacht. Tijdens deze avonduitstap gaan we wandelen in de duisternis, kijken we naar de sterren en komen we misschien dieren tegen die veel beter zien in het donker dan wij. We organiseren deze wandeling samen met de gemeente Zemst. Inschrijven voor deze activiteit is verplicht en gebeurt via de gemeente, mail hiervoor naar katleen.delbeke@zemst.be

 

Zaterdag 27 oktober - 8u

Werkgroep natuurstudie - TREKTELLEN

Kerk Weerde - Verrekijker meebrengen.

 

Vroeg in de ochtend en hopelijk met goed weer speuren we de hemel af naar trekvogels. Eind oktober kunnen we leeuweriken, lijsters en vinkachtigen zien. Sommige van deze trekkers komen bij ons overwinteren maar de meeste beestjes vliegen nog een beetje meer zuidwaarts. Tijdens deze excursie staan we stil op een vast punt. Warm aankleden, ook aan de voeten, is dus de boodschap.

 

 

Zaterdag 24 november - 9 u

Werkgroep natuurstudie - MONITORING EN INVENTARISATIE

Kerk Weerde - Verrekijker en loupepotje meebrengen

 

Tijdens deze natuurstudie-activiteit bezoeken we één of meerdere natuurgebieden die wij beheren. We gaan op zoek naar soorten die iets vertellen over het beheer of die belangrijk zijn om op te volgen.

 

 

Vrijdag 30 november -20 u

CURSUS WATERVOGELS - LESAVOND

Bibliotheek, Schoolstraat 23 Zemst

 

Tijdens deze cursus maak je kennis met de watervogels in de omgeving van Zemst. In de winter komen er vele watervogels tot bij ons, omdat het voedsel zoeken in het noorden moeilijker wordt. Dit is dan ook de ideale periode voor dergelijke cursus. We maken kennis met futen, reigers, duikeenden, grondeleenden en meeuwen. De mannetjes eenden leren kennen is eenvoudig, maar we gaan ook voor het moeilijker werk, de vrouwtjes herkennen.

 

Deze cursus van 2 avondlessen en 2 excursies kost € 20, inschrijven doe je via info@natuurpuntzemst.be

Het cursusgeld kan overgeschreven worden op rekening BE17 0682 1984 0221 van Natuurpunt Zemst.

 

Vrijdag 7 december - 20 u

CURSUS WATERVOGELS - LESAVOND

Hoeve, Meerweg 2A, Zemst

 

Tijdens deze cursus maak je kennis met de watervogels in de omgeving van Zemst. In de winter komen er vele watervogels tot bij ons, omdat het voedsel zoeken in het noorden moeilijker wordt. Dit is dan ook de ideale periode voor dergelijke cursus. We maken kennis met futen, reigers, duikeenden, grondeleenden en meeuwen. De mannetjes eenden leren kennen is eenvoudig maar we gaan ook voor het moeilijker werk, de vrouwtjes herkennen.

 

Deze cursus van 2 avondlessen en 2 excursies kost € 20, inschrijven doe je via info@natuurpuntzemst.be

 

Lesavond in de Hoeve, Meerweg 2A (ook te bereiken langs Hoogstraat) in Zemst om 20 uur

 

 

Zaterdag 15 december - 9 u

:CURSUS WATERVOGELS - EXCURSIE

Kerk Weerde - Verrekijker meebrengen

 

Tijdens deze cursus maak je kennis met de watervogels in de omgeving van Zemst. In de winter komen er vele watervogels tot bij ons, omdat het voedsel zoeken in het noorden moeilijker wordt. Dit is dan ook de ideale periode voor dergelijke cursus. We maken kennis met futen, reigers, duikeenden, grondeleenden en meeuwen. De mannetjes eenden leren kennen is eenvoudig maar we gaan ook voor het moeilijker werk, de vrouwtjes herkennen.

Deze cursus van 2 avondlessen en 2 excursies kost € 20, inschrijven doe je via info@natuurpuntzemst.be

 

Vertrek: kerk Weerde om 9 uur

 

De tweede wandeling van de cursus gaat door op zaterdag 19 januari 2019

 

Zaterdag 29 december - 9 u

Werkgroep natuurstudie - BOMEN HERKENNEN IN DE WINTER

Kerk Weerde

 

Tijdens deze natuurstudie-activiteit hebben we aandacht voor de kenmerken van bomen, wanneer de bladeren afgevallen zijn. De knoppen, die volgende lente zullen uitlopen, zijn nu al gevormd. Elke boomsoort geeft zijn eigen typische vorm en uitzicht aan zijn knoppen. Ook de stam vertelt ons heel wat! Een boeiend verhaal in een winters bos!

 

Paddenstoelenwerkgroep Noordwest-Brabant

Woensdag 26 september, 3, 10 en 17 oktober

PADDENSTOELEN IN DE PRAKTIJK

Kerk Weerde 14 u - Deelname € 3 per excursie - Loepje meebrengen

Een organisatie in samenwerking met Natuurpunt CVN.

 

 

 

Elke donderdag - Werkdag

 

Niet telkens opgenomen in dit overzicht, maar wel een vaste wekelijkse afspraak. Elke donderdag zetten vrijwilligers zich in: takken verslepen, wandelpaden vrijmaken, bossen onderhouden, prikkeldraad trekken,

koeien verzorgen, hakhout kappen, scholen begeleiden die komen helpen,...

 

Geen klus is hen te zwaar of te groot. Ieder naar eigen vermogen en kracht zetten zij zich in een gezellige sfeer in voor onze natuurgebieden. Zin om na de eindejaarsfeesten een frisse neus te halen en gezellig mee te komen helpen? We werken van 9 u tot 12 u.

 

Neem dan contact op met Marcel De Prins via marcel@natuurpuntzemst.be. Hij houdt je dan telkens op de hoogte waar er de volgende donderdag gewerkt zal worden.

 

Ook als je niet elke week kan komen helpen ben je, wanneer je wel kan, heel erg welkom. En je bokes meenemen hoeft niet, wij zorgen voor broodjes en een drankje.

Fotogalerij

Klik op de foto om naar het album te gaan

info nodig: mail naar info@natuurpuntzemst.be