activiteiten&foto's

Activiteitenkalender

 

 

Zondag 14 januari - 14 u

WATERVOGELWANDELING

Kerk Weerde - Verrekijker meebrengen

 

Als het koud is in het noorden komen heel wat watervogels naar onze streken afgezakt. Een ideaal moment dus om courante en minder courant watervogels te spotten op onze waterplassen.

We spreken af aan de kerk van Weerde en rijden dan naar de plas waar op dat moment de meeste soorten te ontdekken vallen.

 

 

Zaterdag 27 januari - 9 u

Werkgroep Natuurstudie OP ZOEK NAAR WATERVOGELS

Kerk Weerde - Verrekijker meebrengen

 

In een kleine groep de natuur actief ontdekken, bestuderen en determineren.

We spreken af op het kerkplein van Weerde en rijden dan naar één van onze natuurgebieden.

 

 

Zaterdag 10 februari - 18 tot 19 u

ALGEMENE VERGADERING

Zaal Ons Huis - Kostersvoetweg 2, Weerde

 

Zoals elk jaar presenteren we jullie tijdens de algemene vergadering een overzicht van het vorige jaar en wisselen we van gedachten over alles wat op het programma staat voor het nieuwe jaar.

 

De huidige bestuursleden worden in hun functie bevestigd maar het is zeker ook jouw kans om je inspiratie, creativiteit, energie, ... los te laten op Natuurpunt Zemst.

 

Dat kan met een functie bij het bestuur maar evengoed door al eens te komen kennismaken met de werkploeg of je vlotste pen te komen voorstellen of ...

 

Als je graag deel uitmaakt van het bestuur kan je vooraf contact opnemen met Mark Vermeulen (info@natuurpuntzemst.be) of ons

aanspreken op de avond zelf.

 

 

Zaterdag 10 februari - 19 u

LEDENAVOND MET BUFFET

Zaal Ons Huis - Kostersvoetweg 2, Weerde

 

Na de algemene vergadering is het tijd voor de ledenavond.

Na een aperitiefje schuiven we gezellig aan tafel en eenmaal de innerlijke mens is versterkt, is het tijd voor ontspanning.

Kortom een gezellige avond onder natuurvrienden.

 

We vragen een bijdrage van € 20, graag inschrijven voor 3 februari via info@natuurpuntzemst.be

 

 

CURSUS AMFIBIEEN

Donderdag 22 februari - 20 u - Lesavond

Bibliotheek - Schoolstraat 23, Zemst

Zaterdag 14 april - 9 u - Excursie

Bareel Dorent, Rekelstraat 127, Eppegem

€ 10 voor de reeks van 2 lessen

 

Graag inschrijven: info@natuurpuntzemst.be

 

Wist je dat er in Vlaanderen liefst 15 soorten amfibieën voorkomen? De best gekende en meest verspreide soorten zijn ongetwijfeld de groene en de bruine kikker, de gewone pad en de alpenwatersalamander. In Zemst komt ook nog de Europees beschermde kamsalamander voor. Wil je weten hoe je deze wonderlijke dieren kan herkennen, dan mag je deze cursus niet missen.

 

 

Zaterdag 17 maart - 14 u

KINDERACTIVITEIT ROND AMFIBIEEN

Parking Zwembad Hofstade

 

Op een speelse wijze kennis maken met kikkers en salamanders, het kan. Voor kinderen van 6 tot 10 jaar organiseren we een wandeling met spelletjes rond amfibieën. Ouders kunnen vanaf de kant toekijken. We bezoeken een poel in het Vriezenbroek.

 

 

Zaterdag 31 maart - 9 u

Werkgroep Natuurstudie MONITORING & INVENTARISATIE

Kerk Weerde - Verrekijker meebrengen

 

In een kleine groep de natuur actief ontdekken, bestuderen en determineren. Met de resultaten kunnen we ons beheer indien nodig bijsturen.

 

We spreken af op het kerkplein van Weerde en rijden dan naar één van onze natuurgebieden.

 

 

Zondag 8 april - 14 u

WANDELING VOORJAARSBLOEIERS

Kerk Weerde

 

De lange winter weer voorbij en de zon klimt elke dag wat hoger. Overal in bossen en langs wegen priemen bosanemonen en speenkruid hun bladeren naar boven. Hun witte en gele bloemen schitteren als witte of gele tapijten in het licht. Zo mooi in al hun eenvoud!. Als wandelaar geraak je er niet op uitgekeken.

 

Meer dan de moeite om mee op stap te gaan en te genieten van deze heerlijke lenteboden.

 

 

Zaterdag 14 april - 9 u

CURSUS AMFIBIEEN - EXCURSIE

Bareel Dorent, Rekelstraat 127, Eppegem

€ 10 voor de reeks van 2 lessen

 

In de Dorent vormen de afgesneden Zennemeanders een goede biotoop voor verschillende soorten amfibieën. Naast padden en bruine en groene kikker worden er ook verschillende soorten salamanders waargenomen. De meest voorkomende, kleine en alpenwatersalamander zijn aanwezig, maar daarnaast leeft hier ook de meer zeldzame en Europees beschermde kamsalamander. Het is de grootste bij ons voorkomende soort en hij lijkt zo wat op een klein draakje. Gelukkig is hij voor ons ongevaarlijk.

 

Al deze soorten kunnen tijdens de excursie van dichtbij geobserveerd worden, met daarbij veel toelichting van onderzoekers.

 

 

Zaterdag 5 mei - 5 u

NACHTEGALENWANDELING

Kerk Weerde

 

Ontiegelijk vroeg uit bed, maar het loont meer dan de moeite. Bij het krieken van de dag zingen vogels immers volop en zeker de nachtegaal is dan heel actief. De sfeer van de opkomende dag opsnuiven midden in de natuur is een unieke belevenis. Voeg daar de onovertroffen zanger van het vogelrijk aan toe, en het wordt een intens genoegen. Mogelijk sluiten kleine karekiet, blauwborst, Cetti’s zanger, fitis en nog meer zich aan in het koor.

 

Het heerlijk ontbijt dat daarop volgt is een mooie afsluiter.

 

 

Zaterdag 26 mei - 9 u

Werkgroep Natuurstudie MONITORING & INVENTARISATIE

Kerk Weerde - Verrekijker en loepje meebrengen

 

Om een idee te hebben van de resultaten die een beheer oplevert, is het nodig fauna en flora in het gebied op te volgen. Begin mei zijn er volop bloeiende planten aanwezig en dat maakt determineren gemakkelijk. Ook naar insecten wordt gekeken en de aanwezige vogels genoteerd. Dergelijk onderzoek, meerdere jaren vol gehouden, geeft wel een trend aan in de evolutie. Het beheer wordt dan bijgestuurd waar nodig.

 

 

Vrijdag 1 juni - 18.45 u

TORENVALKEN RINGEN

Kerk Weerde

 

Enige jaren geleden waren torenvalken de meest voorkomende roofvogels in onze omgeving. Buizerd en sperwer zijn ondertussen in aantal voorbij gestoken, maar de torenvalk blijft een prachtig dier. Begin juni zijn er meestal jongen die groot genoeg zijn om geringd te worden en dat geeft mooie momenten om de diertjes van dichtbij te zien terwijl ze gemeten en gewogen worden.

 

Natuurlijk gaan ze ook weer vlug het nest in, zodat ze daar verder de nodige zorgen en eten kunnen krijgen.

 

 

Zondag 17 juni -14 u

WATERDIERTJES ZOEKEN

Kerk Weerde

 

Gezond water zit vol leven. Er wordt tijdens de activiteit begonnen met het vangen en op naam brengen van de verschillende diertjes. Hiervoor zijn heel wat zoekkaarten en boeken ter beschikking. De aantallen van de verschillende soorten is ook belangrijk. Met deze gegevens kan dan op een schaal nagegaan worden hoe goed of slecht de kwaliteit van het water wel is. De diertjes zelf worden terug in het water gezet.

 

Vrijdag 6 juli - 21.30 u

Werkgroep Natuurstudie - OP ZOEK NAAR NACHTVLINDERS

Kerk Weerde

 

Vlinders…en je gedachten gaan spontaan naar zonovergoten bloemenvelden waar deze beestjes vrolijk rondfladderen. Dat is de groep van de dagvlinders, qua aantal soorten een relatief kleine groep. De nachtvlinders daarentegen steken er op dat vlak met kop en schouders bovenuit. En toch kennen we ze veel minder, behalve dan die saaie, kleurloze mot die per ongeluk op een zomeravond je keuken binnenvliegt. Misschien omdat niemand van ons geneigd is om in zijn tuin een lichtval te zetten en witte nachtvlinderlakens aan de wasdraad te hangen…en geduldig een halve nacht te wachten.

 

Gelukkig hebben de échte vlinderaars die neiging wel en hun geduld wordt beloond! In Zemst vliegen prachtige exemplaren rond, ook zeldzame.

 

Pluizig, schattig, antennes als veertjes,…nachtvlinders heb je in alle vormen en maten én in alle kleuren, net als de dagvlinders. Kom dus kijken en ontdek de natuur in het donker!

 

Indien je zeer aantrekkelijk bent voor andere kleine beestjes, zorg dat je armen en benen volledig bedekt zijn en smeer je eventueel in.

 

Wij komen samen aan de kerk van Weerde om 21.30 u en gaan dan auto-delend of fietsend naar de place to be.

 

Zaterdag 28 juli - 9 u:

Werkgroep Natuurstudie MONITORING & INVENTARISATIE

Kerk Weerde - Verrekijker en loepje meebrengen

 

Volop zomer. Bloemen en grassen in volle glorie of al uitgebloeid en zaadvormend. Tijd van sprinkhaan- en krekelconcerten. Poelen boordevol waterleven. Veel om te ontdekken en verwonderd te zijn.

 

We trekken naar één van onze natuurgebieden en afhankelijk van weersomstandigheden focussen we op één of meerdere soorten.

 

Een consequente inventarisatie laat toe een goed zicht te krijgen op de evolutie van soorten in onze gebieden. Indien nodig, kunnen we ons beheer aanpassen.

 

We spreken af om 9 u aan de kerk van Weerde. Breng gerust verrekijker en loepje mee.

 

 

Zondag 5 augustus - 14 u

PIMPERNELWANDELING

Hoek van Dorentstraat en de Grimbergsesteenweg

 

De grote pimpernel, het plantje met de bloedrode eivormige bloem, we zijn er fier op, want het is zeldzaam. Het komt in Vlaanderen enkel voor in onze regio en hoog in de Kempen. Daarom koesteren we het en zorgen we ervoor dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn. Want er is meer dan deze plant…

 

Iedereen kent het verhaal van ‘de bloemen en de bijtjes’. In Zemst gaat het verhaal over ‘een bloem en een vlindertje’…en nee, ik ga het niet digitaal verklappen! Kom gewoon ter plekke de pimpernel bewonderen en laat je mee op sleeptouw nemen door het verhaal van onze gids.

 

We spreken af om 14 u op de hoek van Dorentstraat en de Grimbergsesteenweg. Wandelschoenen kunnen nodig zijn

 

Zaterdag 25 augustus - 9 u

Werkgroep Natuurstudie MONITORING & INVENTARISATIE

Kerk Weerde - Verrekijker en loepje meebrengen

 

Volop zomer. Bloemen en grassen in volle glorie of al uitgebloeid en zaadvormend. Tijd van sprinkhaan- en krekelconcerten. Poelen boordevol waterleven. Veel om te ontdekken en verwonderd om te zijn.

 

We trekken naar één van onze natuurgebieden en afhankelijk van weersomstandigheden focussen we op één of meerdere soorten.

 

Een consequente inventarisatie laat toe een goed zicht te krijgen op de evolutie van soorten in onze gebieden. Indien nodig, kunnen we ons beheer aanpassen.

 

We spreken af om 9 u aan de kerk van Weerde. Breng gerust verrekijker en loepje mee.

 

Vrijdag 9 september - 20 u

WANDELING MUIZEN EN VLEERMUIZEN

Kerk Weerde

 

Natuurpunters gaan wandelen op de niet-standaard momenten van de dag. We gaan dan ook op zoek naar beestjes, die je niet ‘gewoon’ tegenkomt. In juli vonden we nachtvlinders, in september volgen we het pad en het geluid van muizen en vleermuizen.

 

Dikharige muizen, muizen met spitse snuitjes, muizen met grote oren en lange staarten, … we hopen dat ze zich laten verleiden door de pindakaas in onze lokvallen. We laten ze uiteraard weer vrij!

 

Zwarte, snelle schimmen in het donker… het zijn vleermuizen op jacht naar nachtvlinders, spinnen en…muggen! Hoera, lang leve de vleermuizen. Zij ‘zien met hun oren’ dankzij echolocatie. Is dit codetaal voor jou? Onze gids met zijn ‘batdetector’ zal ze met veel plezier ontrafelen. Elke soort vleermuis spreekt immers haar eigen bat-taal. Kom mee luisteren en genieten van een spannende tocht door het duister.

 

We komen samen om 20 u aan de kerk van Weerde. Vandaar rijden we auto-delend verder.

 

Zaterdag 29 september - 9 u

Werkgroep Natuurstudie OP ZOEK NAAR PADDENSTOELEN

Kerk Weerde - Verrekijker en loepje meebrengen

 

Herfst. De ochtend is net wakker. De dauw ligt nog op het gras of parelt in de spinnenwebben…hét moment om naar het bos te trekken en paddenstoelen te zoeken. We deden al knappe vondsten in onze natuurgebieden. Het weer is bepalend voor een magere of overvloedige ‘oogst’ (we laten de paddenstoelen op hun plekje). Om ze allemaal heel precies te determineren, moet je lang naar school gegaan zijn. Maar gewoon genieten van dit herfstfraais en iets bijleren is voor iedereen weggelegd.

 

We komen samen om 9:00u aan de kerk van Weerde. Je mag een loepje meebrengen.

 

 

 

Elke donderdag - Werkdag

 

Niet telkens opgenomen in dit overzicht, maar wel een vaste wekelijkse afspraak. Elke donderdag zetten vrijwilligers zich in: takken verslepen, wandelpaden vrijmaken, bossen onderhouden, prikkeldraad trekken,

koeien verzorgen, hakhout kappen, scholen begeleiden die komen helpen,...

 

Geen klus is hen te zwaar of te groot. Ieder naar eigen vermogen en kracht zetten zij zich in een gezellige sfeer in voor onze natuurgebieden. Zin om na de eindejaarsfeesten een frisse neus te halen en gezellig mee te komen helpen? We werken van 9 u tot 12 u.

 

Neem dan contact op met Marcel De Prins via marcel@natuurpuntzemst.be. Hij houdt je dan telkens op de hoogte waar er de volgende donderdag gewerkt zal worden.

 

Ook als je niet elke week kan komen helpen ben je, wanneer je wel kan, heel erg welkom. En je bokes meenemen hoeft niet, wij zorgen voor broodjes en een drankje.

Fotogalerij

Klik op de foto om naar het album te gaan

info nodig: mail naar info@natuurpuntzemst.be